
Florile comestibile sunt o modalitate foarte frumoasă de a înviora orice fel de mâncare sau băutura. Acestea aduc un plus de culoare și rafinament, iar gustul specific oferă preparatelor o notă aparte. În ultima perioadă, acestea au devenit din ce în ce mai populare la evenimente, deoarece reprezintă elemente neașteptate pentru oaspeți. De aceea m-am gândit să îți aduc și ție câteva idei despre ce și cum să le folosești.
Deși florile comestibile par a fi o noutate, acestea au fost folosite de fapt de foarte mult timp în preparate: în epoca romană, în gastronomia chineză, în Orientul Mijlociu și mai ales în cultura indiană. De asemenea acestea au fost foarte populare în epoca Victoriană, când accentul cădea pe arta frumosului și eleganța a atins noi culmi. O dată cu dezvoltarea technologiei însă, această artă a intrat într-un con de umbră, datorită noilor technici descoperite în domeniul gastronomiei și al patiseriei.
Astăzi însă, multi bucătari au început să folosească florile comestibile ca decorațiuni pentru diferite preparate, atât pentru feluri principale, cât și pentru deserturi și băuturi. Există o mare varietate de flori pe care le poți folosi, ele venind în multe culori și forme, fiecare cu aroma ei specială.
Pentru nunți, dar și pentru alte evenimente, florile comestibile reprezintă „cireașa de pe tort”. Sunt acele detalii care surprind prin simplitatea și naturalețea specifică. Deci, dacă îți dorești să adaugi ceva special decorului tău, acestea reprezintă modalitatea perfectă de a o face. Cum am mai spus, există o varietate foarte mare de flori comestibile pe care le poți folosi, iar acestea sunt cele mai populare:
- Panseluțele: Sunt spectaculoase și versatile. Le poți folosi în salate, salate de fructe, deserturi și supe, având o aroma ușor mentolată. Acestea reprezintă modalitatea perfectă pentru a adăuga un strop de culoare. Panseluțele sunt și o sursă de vitamina A și C.
- Violetele: Poți folosi atât frunzele cât și florile în salate. Au un o aromă dulce și ușor parfumată. Se folosesc atât proaspete, cât și cristalizate și sunt foarte populare pentru prăjituri și sorbeturi. O combinație foarte gustoasă este cea dintre violete și zmeură. Dacă te hotărăși însă sa folosești aceste flori, îți recomand să le folosești proaspete pentru că arată mult mai interesant.
- Borago sau limba mielului: Este floarea perfectă pentru flori și praline. De asemenea, le poți folosi pentru a împodobi aperitive, cum ar fi diferite sosuri sau creme de brânză. Florile de borago au un aspect unic: sunt albastre și au formă de stea. Arată foarte bine alături de preparate simple, pentru că frumusețea lor iese în evidență.
- Begoniile cerate: Sunt cele mai folosite flori comestibile, pentru că vin într-o varietate de culori. Au o textură crocantă și sunt ușor acrișoare. Pentru preparate, poți folosi atât florile, cât și frunzele. Acestea se pot servi gătite sau crude, dar dacă le gătești, îsi pierd din textură și gust.
Acum că știi câteva tipuri de flori comestibile, cred că ar trebui să iți dau câteva idei despre cum ai putea să le folosești și tu. Cum am spus, acestea pot fi folosite atât pentru preparate, cât și pentru băuturi și oferă un aspect cu adevărat special:
1. Brioșe și mini-tarte cu flori
Candybar-urile au devenit o necesitate pentru multe mirese. Un paradis al dulciurilor foarte popular printre invitați. Dacă vrei sa îi impresionezi însă, poți opta pentru biroșele decorate cu flori. Acestea sunt o modalitate foarte frumoasă de a aduce un strop de veselie prăjiturilor și de a înlocui clasicele pișcoturi cu ceva mai modern. Brioșele pot constitui și un fantastic tort de nuntă.
Tartele au fost întotdeauna un desert apreciat pentru aspectul plăcut. Dacă vrei să le faci și mai atrăgătoare însă, poți să le decorezi cu flori.
2. Înghețată cu flori
Dacă evenimentul se ține vara, înghețata poate fi un desert revigorant și plăcut pentru toți oaspeții. Dacă vrei însă să îți surprinzi oaspeții, poți opta pentru „popsicles”. Este un fel de înghețată pe băț, dar mult mai ușor de preparat. Cel mai simplu mod de a 0 prepara este să umpli forme de înghețată cu un sirop sau suc, să adaugi florile și fructele dorite și să le pui în congelator. Sunt perfecte pentru nunțile intime și simple. Dacă nu ai foarte mulți invitați, poți să le confecționezi chiar tu și să reduci astfel și bugetul alocat.
3. Cockteil-uri cu flori
Pe lângă mâncare, băuturile sunt și ele foarte importante pentru toate evenimentele. Florile comestibile sunt o modalitate de a aduce un plus de eleganță oricărui pahar. Acestea pot fi folosite în cockteil-uri, pentru șampanie, limonade și chiar și pentru băuturile spirtoase.
Pe lângă băuturi, poți incorpora florile și în cuburile de gheață pentru o atmosferă romantică.
ATENȚIE! Dacă te hotărăști să folosești flori comestibile, acestea trebuie achiziționate de pe site-uri de specialitate, cum ar fi acesta. Florile luate de la florării sau de la alte alte magazine pot conține pesticinde și alte chimicale periculoase.
Dacă îți plac ideile noastre și dacă vrei să afli mai multe despre Flori Sauvage, poți să te arunci o privire peste portofoliul nostru aici.
Acestea au fost propunerile mele, despre cum poți folosi florile, nu numai ca aranjamente sau buchete, ci și în preparate. Acestea aduc o notă de eleganță oricărui fel de mâncare și asigură o atmosferă romatică. Pe lângă aspectul plăcut, acestea surprind prin arome, diferite texturi și prin jocul de culori. Sper că acest articol te-a inspirat să aduci elemente surprinzătoare nunții tale, astfel încât invitații să se bucure de o atmosferă cu totul aparte.
Raluca Zdru
Sursă imagini: Pinterest